Öljyt hevosen ruokinnassa, mitä ja miksi?

Markkinoilla on saatavilla paljon erilaisia öljyjä, kuten esimerkiksi auringonkukkaöljy, rypsiöljy, soijaöljy, pellavaöljy ja omegaöljyt. Kuitenkin on hyvä tietää, että öljyjen rasvahappokoostumuksissa on suuria eroja. Mikä öljy on siis paras vaihtoehto juuri sinun hevosesi tarpeisiin?

On tärkeää tietää, mitä omega-rasvahappoja hevonen saa heinästä ja väkirehuista. Tuore ruoho sisältää pienen määrän öljyä (noin 4-6%) ja sen rasvapitoisuus koostuu pääasiassa omega-3-rasvahapoista (noin 55-60%) ja sisältää vain pienen osan omega-6-rasvahappoja. Hevosen laiduntaessa 24 tuntia vuorokaudessa, ylimääräisiä omega-rasvahappoja ei välttämättä tarvita. Kun heinä kuivataan hevoselle, suurin osa omega-rasvahapoista, sekä esimerkiksi E-vitamiini, menetetään. Suomessa varsinkin talvikuukausina hevosten korsirehuruokinta koostuu suurimmaksi osaksi kuivasta tai esikuivatusta heinästä. Omega-rasvahappojen lisäys ruokavalioon on siten suositeltavaa.

Hevosten elintoiminnoille on erittäin tärkeää, että öljyssä on oikea omega-rasvahappojen suhde. Hevosille suositeltava suhde omega-3 ja omega-6 on 2-5: 1. Omega-3-rasvahapoilla on muun muassa anti-inflammatorinen vaikutus sekä positiivinen vaikutus hevosen vastustuskykyyn ja yleiseen terveyteen. Vääristynyt suhde voi johtaa esimerkiksi heikentyneeseen vastustuskykyyn, lisääntyneeseen tulehdustoimintaan, hyperaktiiviseen immuunijärjestelmään (esim. kesäihottuman oireiden pahentuminen), alentuneeseen hedelmällisyyteen, ihon ja karvapeitteen elottomuuteen.

Väkirehut, jotka pohjautuvat jyviin, sisältävät usein kasviöljyjä, kuten auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä, soijaöljyä tai maissiöljyä. Väkirehut sisältävät siten paljon omega-6-rasvahappoja ja elimistölle tärkeitä omega-3 rasvahappoja vain vähän. On siis tärkeää kiinnittää huomiota väkirehujen omega-rasvahappojen suhteeseen.

Hevosella ei ole sappirakkoa, josta syystä on ajateltu, ettei hevonen pystyisi hyödyntämään rasvaa ravintonaan. Kuitenkin, nykytytkimukset ovat osoittaneet, että hevonen pystyy hyödyntämään rasvan erinomaisesti. Rasvat imeytyvät ohutsuolessa, jossa sen hajoamisesta vastaa ruuansulatusentsyymit ja sappineste. Hevosella sappinestettä erittyy jatkuvasti pieniä määriä. Tärkkelystä pilkkovaa entsyymiä ei muodostu ohutsuolessa riittävästi, mistä johtuen hevonen sulattaa sitä melko huonosti. Sen sijaan rasvat pilkkoutuvat hyvin ja lopputuotteena syntyvät rasvahapot ja glyseroli imeytyvät ohutsuolesta optimaalisesti.

Mitä eroa on Vitalbix-pellavansiemenöljyllä + E-vitamiinilla verrattuna muihin öljyihin?

Suurin ero öljyjen välillä on rasvahappokoostumuksessa. Vitalbix-pellavansiemenöljy + E-vitamiini koostuu kylmäpuristetusta pellavansiemenöljystä, jossa on luonnollista E-vitamiinia. Öljy sisältää runsaasti (noin 58%) omega-3-rasvahappoja ja vain pienen osan omega-6-rasvahappoja. Auringonkukkaöljy, rypsiöljy, soijaöljy ja maissiöljy ovat lähinnä omega-6-rasvahappojen lähde. Lisäksi erilaisia omegaöljyjä on saatavilla markkinoilla runsaasti, joissa omega-rasvahappojen suhde vaihtelee.

Mikä hyöty Vitalbix-pellavansiemenöljystä + E-vitamiinista on verrattuna tavalliseen pellavansiemenöljyyn?

Pellavansiemenöljy on herkkä hapettumaan. Hapettunutta öljyä ei tulisi koskaan syöttää hevoselle! Vitalbix-pellavansiemenöljyyn lisätty luonnollinen E-vitamiini varmistaa, että öljyn laatu säilyy optimaalisena. Luonnollinen E-vitamiini on antioksidantti ja estää öljyn hapettumisen. Lisäksi pellavaöljy tehostaa luonnollisen E-vitamiinin imeytymistä. Pellavansiemenöljy ja luonnollinen E-vitamiini ovat täydellinen yhdistelmä.

Milloin Vitalbix-pellavansiemenöljy + E-vitamiini valmistetta käytetään?

– lisäenergiana (tasaisesti vapautuvaa energia)
– alipainoiselle hevoselle (hyviä kaloreita)
– hermostuneelle tai apaattiselle hevoselle (vaikuttaa aivotoimintoihin)
– kun laiduntaminen on rajoitettua
– kun ruokinnasta korkea osuus jyviä / tai muita öljyjä
– heikentynyt vastustuskyky
– ongelmia hengitysteissä
– mahahaava
– ruoansulatushäiriöt
– kesäihottuma
– nivelrikko
– lihasongelmat (mukaan lukien PSSM)
– aineenvaihduntaongelmat (mm. Kaviokuume, PPID)

Ruokintasuositus:

10-20 ml / 100 kg elopainoa kohden (60-120 ml / hevonen 600 kg)
Hevosilla, joilla on ilmeisiä terveysongelmia, kuten loukkaantuminen, nivelrikko, kesäihottuma, ruoansulatushäiriöt (mukaan lukien mahahaava, ripuli), käyttäytymisongelmat tai aineenvaihduntaongelmat (kuten HB, IR ja PPID) suositeltava päiväannos on 20 ml / 100 kg elopainoa kohti.

Alipainoisille hevosille, lisäenergian tarpeeseen ja PSSM-hevosille 40 ml / 100 kg elopainoa kohti. Lisää öljyn määrää hitaasti kohti lopullista päiväannostusta.

Haluatko tietää, miten Vitalbix-pellavansiemenöljy + E-vitamiini voi auttaa hevosesi tasapainoisessa ruokinnassa? Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, autamme mielellämme!

 

Lähteet:
Saastamoinen, M., Teräväinen, H.(toim.) 6.painos 2007, Tieto tuottamaan 119. Hevosen ruokinta ja hoito
Beynen, A.C., Hallebeek, J.M., (2002), High-fat diets for horses
Feral HorseCare BV, Waarom olie en welke kies je voor je paard?