Kesäihottuman puhkeamiseen on useita vaikuttavia tekijöitä, kuten perinnöllisyys, vähentynyt vastustuskyky, stressi ja muuttuneet ympäristötekijät. Alkuperäisrotuiset hevoset ovat puoliverisiä ja lämminverisiä hevosia herkempiä sairastumaan kesäihottumaan.

Ruokinnalla on suuri merkitys kesäihottuman puhkeamisessa ja hoidossa. On tärkeää vapauttaa hevosen immuunijärjestelmä kaikelta ylimääräiseltä rasitukselta ja optimoida hevosen aineenvaihdunta sekä huolehtia suoliston hyvinvoinnista.

Kesäihottumaa sairastavat hevoset reagoivat yleensä negatiivisesti runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältäviin rehuihin. Tälläisiä ovat perinteiset makupalat, myslit ja täysjyväviljat. Kutinan määrää on todettu lisäävän myös esimerkiksi porkkanat, omenat, leivät ja tuore laidunruoho.

Välttämättömien ravintoaineiden, kuten vitamiinien, kivennäisaineiden, aminohappojen ja rasvahappojen puutokset ovat kesäihottumahevosilla yleisiä. Siksi on erittäin tärkeää varmistaa, että hevonen saa riittävästi ravintoaineita karkearehusta ja väkirehuista. Karkearehu ei sisällä kaikkia hevosen elintoiminnoille välttämättömiä ravintoaineita, joten niiden lisääminen väkirehuista tai vitamiini-ja mineraalivalmisteista on tarpeen jokaiselle hevoselle.

Kuinka ruokkia hevosta, jolla on kesäihottuma?

Vaihe 1: Välttämättömien vitamiini- ja kivennäisaineiden tarpeeseen anna hevosellesi Vitalbix Daily Completea. Syötä hieman korkeammalla annoksella kuin keskimääräinen suositus, noin 80 g / 100 kg kohden kevyessä työssä olevalle hevoselle, eli 400g päivässä 500kg painoiselle hevoselle. Onko hevosesi saanut vain vähän vitamiineja ja mineraaleja lähiaikoina? Aloita kahdeksan(8) ensimmäisen viikon ajan 110-120g / 100 kg elopainoa kohden päivässä, eli 550-600g päivässä 500kg hevoselle.

Vaihe 2: Tarvitseeko hevosesi lisää energiaa? Ruokitko tällä hetkellä viljapohjaisella rehulla? Valitse sen sijasta Vitalbix Active+ -kuiturikas mysli urheiluhevosille tai Active+ ja Daily Complete yhdistelmä.
Esimerkiksi: 300 g / 100kg elopainokiloa kohden Active+ päivässä = 1,5kg / 500 kg hevoselle.
TAI: 200g / 100kg elopainokiloa kohden Active+ päivässä = 1,0kg / 500kg hevoselle + 160g Vitalbix Daily Complete.
TAI: 100g / 100kg elopainokiloa kohden Active+ päivässä = 0,5kg / 500kg hevoselle + 280g Vitalbix Daily Complete.

Vaihe 3: Lisäkuitujen ja proteiinin tarpeisiin käytä Vitalbix Pure Lucerne+ tuotetta. Osa kesäihottumaa sairastavista hevosista reagoi negatiivisesti valkuaispitoisiin rehuihin, kuten sinimailaseen. Jos hevosen kutina lisääntyy, keskeytä sinimailasen syöttäminen kahden(2) viikon ajaksi arvioidaksesi, johtuivatko kutinaoireet sinimailasesta vai jostain muusta tekijästä.

Vaihe 4: Lisää Vitalbix Linseed Oil + E-vitamin tuotetta tuomaan ruokavalioon terveellisiä, välttämättömiä omega-3 rasvahappoja. Omega-3 rasvahapoilla on anti-inflammatorinen vaikutus sekä positiivinen vaikutus ihon ja karvapeitteen kuntoon. Aloita öljyn syöttö hitaasti yhdellä pumppauksella (30ml) päivässä ja nosta määrä hiljalleen 3-4 pumppaukseen päivässä 500kg painoisella hevosella.

Vaihe 5: Vitalbix NutriMash vatsan toiminnan tukemiseen ennen laidunkautta ja laidunkauden alussa. Täysin viljaton, prebioottisia kuituja sisältävä erikoisrehu parantamaan vastustuskykyä.

Oikeanlaisen ravinnon vaikutus voi näkyä kesäihottumahevosella todella nopeasti, mutta joskus suoliston ja vastustuskyvyn paraneminen vaatii useita kuukausia, jopa vuoden.

Mihin muuhun pitäisi kiinnittää huomiota?

Arvioi ruohon vaikutus
Monilla hevosilla, joilla on kesäihottuma, tuoreella ruoholla on suuri merkitys kutinan laajuuteen. Lievästi oireilevat hevoset saattavat hyvinkin kestää 24 tuntia vuorokaudessa laitumella. Vakavasti oireilevat hevoset saavat jo tunnin laiduntamisesta kutinaoireita. Ruoansulatus tarvitsee vähintään 4 viikkoa aikaa sopeutua laidunruohoon, joten ensimmäisistä kutinaoireista ei kannata heti lopettaa hevosen laiduntamista.

Arvioi niityn laatu
Nuoressa ruohossa ja lyhyessä jäätyneessä ruohossa on korkea fruktaanipitoisuus. On suositeltavaa laittaa kesäihottumaa sairastava hevonen laiduntamaan vasta siinä vaiheessa laidunkautta kun ruoho on pitkää.

Huomaa: Kutinan voi aiheuttaa hevosille kesäihottuman lisäksi myös mm. punkit, sieni- tai mato-infektiot. Äkillisen kutinan sattuessa ota aina yhteyttä eläinlääkäriin muiden terveysongelmien poissulkemiseksi. Hevosten kutinaa ja allergiaa voivat hyönteisten lisäksi aiheuttaa myös mm. pölypunkit, siitepöly, laidunruoho, punkit jne.

Onko sinulla kysyttävää? Pyydä maksuton ruokintasuositus hevosellesi. Autamme mielellämme!