Ruokinnan tarkistuksen aika!

Vuodenaikojen vaihtuessa myös hevosesi ravintotarpeet muuttuvat.
On tärkeää säätää hevosen ruokintaa ajoissa. Oletko valmis talvikauteen? Tarkista se nyt!

Riittävä karkearehun saanti
Varmista, että hevosesi vatsa ei ole ilman karkearehua yli 4 tuntia, koska pidempi jakso ilman karkearehua lisää mahahaavan ja ähkyn riskiä. Rajoita tarvittaessa heinän syöntiä slowfeeding-verkon avulla tai korvaamalla osa heinästä hyvälaatuisella oljella.

Omega rasvahapot
Omega-rasvahappoja esiintyy riittävästi tuoreessa ruohossa, mutta ne häviävät suurimmaksi osaksi heti, kun ruoho kuivataan heinäksi. Lisää talvikuukausina ruokintaan Vitalbix-pellavaöljyä + E-vitamiinia omega-3-rasvahappojen saamiseksi.

A- ja E-vitamiini
A- ja E-vitamiinit menetetään myös suurelta osin, kun ruoho kuivataan heinäksi. Voit lisätä A- ja E-vitamiinien määrää Vitalbix Daily Completen avulla.

Proteiinien saanti
Hyvän harjoittelun lisäksi lihasten rakentamisen ja ylläpidon kannalta on tärkeää, että annos sisältää riittävästi helposti imeytyviä proteiineja. Vitalbix Pure Lucerne + sisältää suhteellisen korkean proteiinipitoisuuden ja korkealaatuisia aminohappoja, jotka imeytyvät hyvin.

Liikunnan suhteuttaminen ruokintaan
Usein hevoset ulkoilevat kesällä suuremmalla alueella kuin talvikuukausina. Talvella karsinahevoset seisovat myös tallissa suuremman osan päivästä kesään nähden. Kun hevosesi saa vähemmän liikuntaa, se tarvitsee usein myös vähemmän energiapitoista ruokaa. Ylimääräinen ruokinta näkyy talvisin usein hevosten ”pöljäilynä” ja/tai lihomisena.

Alipainoisen hevosen talviruokinta
Onko hevosesi liian laiha? Loimitus voi auttaa pitämään painoa paremmin talvikuukausina, koska energiaa kuluu vähemmän lämmöntuotantoon. Hyvän ruokinnan lisäksi on tärkeää sulkea pois mahdolliset alipainon syyt, kuten: mahahaava, huonot hampaat, madot, suolistossa oleva hiekka jne. Anna hevosesi syödä niin paljon heinää kuin haluaa.

Hiekan kertyminen suolistoon
Hiekkatarhassa tai paljaaksi syödyllä laitumella hevosellasi on suurempi riski saada hiekkaa suolistoon. Hiekkakertymän oireita ovat mm. löysä lanta, toistuvat ähkyt, suorituskyvyn lasku, karvapeitteen heikentyminen. Mikäli epäilet hevosellasi hiekkakertymää, ota yhteyttä hoitavaan eläinlääkäriin henkilökohtaisten ohjeiden saamiseksi. Ennaltaehkäisevä toimenpiteenä voit myös antaa psylliumkuurin 1-2kk välein.

Tarvitsetko apua talvikauden ruokinnan suunnitteluun? Pyydä maksuton ruokintasuositus Vitalbixin tuotteilla.