Lisääntyneiden terveysongelmien lisäksi ylipainoisella hevosella on usein liian vähän energiaa liikutuksessa, mikä näkyy “laiskuutena” tai “kunnon loppumisena”. Ratkaisu tähän ongelmaan ei ole energiarikkaat väkirehut, vaan päinvastoin. Ensin on varmistettava, että hevonen saavuttaa terveellisen painon!

Sopiva määrä karkearehua on terveellisen painon perusta. Karkearehun sopiva käyttömäärä määritetään kuiva-aineen perusteella. Suositeltava annos kuiva-ainetta hevoselle on 1,2-2 kg / 100 kg elopainoa kohden päivässä. Onko hevosesi ylipainoinen? Silloin tämä tarkoittaa melkein aina, että hevonen saa liian paljon tai liian ravintorikasta karkearehua yksilöllisiin tarpeisiin nähden. Voinko antaa hevoselle suositusta vähemmän heinää laihdutuksen aikana? Valitettavasti se ei ole niin yksinkertaista. Hevosen mahalaukku tuottaa jatkuvasti hapanta suolahappoa ja suolisto tarvitsee kuituja pysyäkseen aktiivisena. Jotta ruoansulatusongelmat, kuten mahahaava ja ähky, voitaisiin ehkäistä, on tärkeää varmistaa, että hevosella on saatavilla karkearehua vähintään 4-6 tunnin välein.

Korjattu heinä ja laidunnurmi ovat yleensä melko energiarikkaita, joten on usein vaikea löytää tasapainoa oikean heinämäärän ja ruokinta-aikojen välillä.

Mitä voin tehdä saadakseni painon terveelliseksi?

Rajoita heinänsyöntiä, mutta anna riittävästi vitamiineja ja mineraaleja. Saako hevosesi karkearehun lisäksi väkirehuja tai ylimääräisiä herkkuja kuten leipää, omenaa tai makupaloja? Karsi ruokavaliosta kaikki ylimääräiset kalorienlähteet ja valitse tilalle vitamiini- ja mineraalirehu, kuten Vitalbix Daily Complete. Vitalbix Daily Complete on matalakalorinen ja sopii hevosille, joilla on (taipumus) lihavuuteen. Vitamiinien ja mineraalien täydentäminen on tärkeää myös ylipainoisille hevosille! Vitamiinien ja mineraalien ravinnevaje voi vaikuttaa heikentävästi aineenvaihdunnan toimintaan. Vitalbix Daily Complete on ravinnekoostumukseltaan optimaalisesti tasapainoitettu.

Katso kriittisesti karkearehun laatua. Analysoimalla heinäsi tiedät, mitä heinä todella sisältää. Ylipainoista hevosta ruokkiessa on tärkeää tietää ainakin heinän energia-arvo(MJ) ja sokeripitoisuus. Kuivaheinä tai kuivahko esikuivattu heinä on pääasiassa paras vaihtoehto laihdutettavalle hevoselle. Useimmiten heinät kolmannesta (tai toisesta) sadosta ovat arvoiltaan lihavuuteen taipuvaisille hevosille parhaiten soveltuvia.

Katso myös kriittisesti karkearehun määrää. Anna vuorokauden aikana heinää useita pieniä annoksia ja / tai käytä slowfeeding verkkoa. Punnitse heinät, että tiedät kuinka monta kiloa heinää hevosesi syö.
Onko hevosesi laitumella 24/7? Ylipainoisten hevosten on usein parempi laiduntaa rajoitetusti.

Lisää liikettä! Optimaalisella ruokinnalla on suurin merkitys laihduttaessa. Riittävä määrä liikuntaa on tärkeää kaikille hevosille. Varmista, että hevosesi liikkuu vähintään puoli tuntia (mielellään pidempään) päivittäin.

Varmista, että hevosesi ei laihdu liian nopeasti – Älä muuta ruokavaliossa kaikkea kerralla, vaan aloita esimerkiksi jättämällä pois ensimmäisenä tarpeettomat lisärehut.

Tarvitsetko apua ruokinnan suunnittelussa?
Voit pyytää maksuttoman ruokintasuunnitelman Vitalbixin rehusarjalla tai kysyä ruokintaneuvoja sähköpostitse info@vitalbix.fi.